Wie helpt de census van uitgaven van Grotius’ De jure belli ac pacis?

Prof. Mark Somos en zijn team in het Max Planck Institut für ausländisches öffentliches Recht und Völkerrecht (Heidelberg) brengen met de steun van de DFG een globale census van De iure belli ac pacis libri tres samen. Prof. Somos was eerder betrokken in de Vesalius census (https://www.vesaliuscensus.com/).

De collega’s hebben over de hele wereld honderden kopijen van de verschillende edities van deze klassieker (negen edities, tot 1650) in kaart gebracht. Ze voeren niet enkel een rechtshistorisch, maar ook een echt boekhistorisch onderzoek. De gedigitaliseerde kopijen zijn maar “the tip of the iceberg”.

Onder andere door de pandemie hebben ze fysiek minder exemplaren kunnen onderzoeken dan initieel gewenst. Hun belangrijke werk zal op papier worden gepubliceerd in 2025 (vierhonderd jaar Grotius). Parallel zal een database verder worden gevoed. Hun tot nu toe verrichte arbeid is uniek en fundamenteel (o.a. voor de “katholieke” receptie van Grotius, de strategieën van uitgevers en drukkers, de “Grotian moments” na de zeventiende eeuw).

Als teken van hun bijzonder grondige materiële onderzoek van de kopijen (binding, annotaties, onderlijningen, typografie, iconografie…) hebben de collega’s een online vragenlijst voor bibliothecarissen opgesteld, alsook een lijst van de kopijen die ze momenteel wisten te traceren. In België staan hier onder andere exemplaren uit Leuven (Universiteitsbibliotheek), Gent (Universiteitsbibliotheek), Brussel (KBR), Antwerpen (Consciencebibliotheek, Plantin Moretus), Maredsous… op de lijst.

Indien de teamleden het exemplaar persoonlijk hebben geconsulteerd, is het doorgaans uitgebreid beschreven, en werden eerste onderzoeksresultaten neergeschreven in de “boekversie” van de census (hoe gaan lezers om met hun exemplaar ? wie heeft wanneer welke editie gehad ?). Voor de overige werken zijn de data uit catalogi overgenomen, wat uiteraard niet steeds volledig is.

Ik ben zeker dat Prof. Somos en zijn team bijzonder dankbaar zouden zijn voor elke complementaire informatie die hen nog bereikt voor de databank. Omgekeerd is dit ook voor ons een mooie gelegenheid om de eigen institutionele collectie “in the picture” te plaatsen in het vervolgonderzoek dat gegarandeerd uit dit project zal voortkomen.

URL (vragenlijst per editie): https://blissful-whereisgrotius.wordpress.com/