Sinds haar oprichting heeft de vereniging voortdurend boeken en tijdschriften gepubliceerd.

publicaties

De opzet van de vereniging bij de oprichting in 1877 was:
het publiceren van archiefstukken en handschriften m.b.t. de geschiedenis van Antwerpen
en het uitgeven van zeldzame drukken in facsimile.
Deze doelstelling is in de loop der jaren geëvolueerd

Tussen 1878 en 1926 verschenen 39 boekdelen in een serie archiefstukken en handschriften met betrekking tot de geschiedenis van Antwerpen, waaronder een biografisch lexicon van Antwerpse kunstenaars, de correspondentie van Christoffel Plantijn, een repertorium van Antwerpse drukkersmerken en een studie over de cartografie in de Nederlanden op basis van het Plantijnse archief. Later zouden dergelijke werken nog slechts sporadisch verschijnen.

bulletijn

Vanaf 1923 legde de vereniging zich toe op de publicatie van het tijdschrift De Gulden Passer. Deze nieuwe periodiek was de voortzetting van het Bulletijn van de Maatschappij der Antwerpsche Bibliophilen, dat van 1878 tot 1886 verscheen en naast huishoudelijke mededelingen ook boekhistorische bijdragen bevatte. 

De Gulden Passer werd opgevat als een wetenschappelijk tijdschrift, dat vrijwel uitsluitend aan het typografische verleden van Antwerpen en vooral aan de Officina Plantiniana was gewijd. Gaandeweg werd de inhoud verbreed en kwamen ook de kring van humanisten rond Plantijn en de Moretussen, en het boekbedrijf in andere Zuid-Nederlandse centra aan bod.

Vandaag besteedt De Gulden Passer aandacht aan alle aspecten van het gedrukte boek van de 15de tot de 21ste eeuw. Het tijdschrift is aanwezig in belangrijke Europese en Noord-Amerikaanse bibliotheken.

In 2004 startte de vereniging daarenboven met een nieuwe reeks uitgaven, die naar aanleiding van een boekhistorisch project, een congres of anderszins verschijnen. Inmiddels verschenen er zes afleveringen.

Exemplaren uit de downloadlijst kun je via e-mail bestellen.
Na betaling van de factuur (inclusief verzendkosten) sturen we de bestelling meteen naar je toe.
Voor bestellingen van meerdere exemplaren tegelijk gelden de volgende kortingen:

6-10 exemplaren       -10%

11-20 exemplaren     -20%

21-30 exemplaren     -30%

30+ exemplaren        -40%