Date

24 Mai 2023
Expiré!

Heure

17:00 - 18:30

Beate Orlova: De Antwerpse oorsprong van de stadsdrukkerij in Riga.

De levens en nalevens van Niclaes Mollijns.
Beate Orlova vertelt over haar onderzoek naar de in Antwerpen geboren drukker Niclaes Mollijns (ca. 1550-1625). Mollijns neemt met zijn verhuis naar Riga (Letland) ook zijn kennis over het drukkersvak mee.

Lokale archiefdocumenten beschrijven hoe Niclaes Mollijns rond 1586 Antwerpen verliet. Twee jaar later installeert een man met dezelfde naam de eerste drukpers in Riga, Lijfland (het huidige Letland). Terwijl onderzoekers reeds aannamen dat het om één en dezelfde persoon gaat, zijn de twee periodes uit Mollijns’ leven nooit samen belicht.

In deze workshop zal Orlova nieuwe inzichten presenteren over de banden tussen de boekhandel van de Zuidelijke Nederlanden en Lijfland gebaseerd op onderzoek op gedrukte boeken uit beide regio’s en de gebruikte houtsneden voor illustraties en initiaalletters. Zo krijgen we een inkijk in de ‘nalevens’ van Niclaes Mollijns: het gebruik van houtsneden die hij meebracht uit Antwerpen en die werd gedrukt in boeken in Riga na zijn dood.

Beate Orlova is collectiespecialist bij de Nationale Bibliotheek van Letland, gespecialiseerd in 16e-eeuwse boekgeschiedenis van Lijfland (nu Letland), en curator van de gasttentoonstelling De essentie van een typograaf. Niclaes Mollijns: Riga-Antwerpen.

PRAKTISCH

Laisser un commentaire