De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

23 apr 2024
Verlopen!

Tijd

20:00 - 21:30

Webinar Guido Thys: TAPITTA, bestand van de Antwerpse boekdrukkers

VABib-bestuurslid Guido Thys verzamelt boeken die in Antwerpen gedrukt of uitgegeven zijn, door de eeuwen heen. Een echte verzamelaar heeft een catalogus nodig om te kunnen afpunten wat er al op de planken staat – en vooral wat nog ontbreekt.

Een dergelijke lijst bestond niet, dus besloot hij om er zelf een te maken. Wat begon als een eenvoudige spreadsheet is uitgegroeid tot een online grafisch bestand van tot nog toe meer dan 3.700 personen: niet enkel drukkers maar ook toeleveranciers, verlichters, bibliothecarissen, enzovoort.

De bronnen? Naast enkele bestanden zoals van de STCV, voornamelijk de klassieke gedrukte werken zoals De Liggeren, Rouzet, Olthof, maar ook monografieën en online sites zoals bibliotheekcatalogi. De manuele invoer gaat door tot AI dit overneemt.

Het unieke aan de opbouw van dit bestand is dat het heel makkelijk verbanden in beeld brengt (wie was er allemaal op dit adres actief? welke leerjongens zijn nooit meester geworden? was Susanna Goetheyns gerelateerd aan Trognesius? Wie was er actief in 1584? wie leerde er allemaal bij Van Soest? enzovoort) en dus eigenlijk boekhistorisch opzoekwerk automatiseert.

Om die reden heeft het project TAPITTA –“The Antwerp Printing Industry Through The Ages”- de aandacht getrokken van academici en verzamelaars in binnen- en buitenland. Guido spreekt er regelmatig over op vakcongressen en publiceert erover in vakbladen.

Alle gegevens zijn binnenkort vrij toegankelijk via de website.

Tijdens dit webinar licht Guido Thys kort te historiek toe en geeft hij een uitgebreide demonstratie van de drie functionaliteiten: producenten, adressen en beroepen.

Eenmaal geboekt, kunt u de deelnamelink hieronder ook nog zien.

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/86779014414

Vergadering-ID: 867 7901 4414