De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

06 jun 2023
Verlopen!

Tijd

20:00 - 21:30

Webinar: Alex Elaut: 2023, ‘Art Nouveaujaar in Brussel, ja, maar ook in Antwerpen’

Brussel viert dit jaar 130 jaar art nouveau architectuur. In Antwerpen en omgeving mogen we over 125 jaar art nouveauarchitectuur spreken.  En zelfs vroeger als het over decoratie gaat.
We hebben wel niet zo’n indrukwekkende panden zoals in Brussel, maar de Antwerpse architecten en decorateurs uit deze periode mogen ook zeker eens in de belangstelling geplaatst worden. Over de Brusselse groten bestaat al heel wat literatuur.  Het is pas in de jaren zeventig van vorige eeuw dat de eerste licentiaatsverhandelingen worden gemaakt. Ik denk voornamelijk aan Bernard Vanhove die in zijn eindeverhandeling  in 1978 een lijst opmaakt van Antwerpse architecten die de art nouveauarchitectuur hebben aangewend.  Ook door de studie van historicus Jan Possemiers krijgen we een wetenschappelijke kijk op het ontstaan  van de wijk Zurenborg. Het is in de nieuwe wijken  dat we vanaf 1898 de eerste gebouwen gaan ontmoeten met art nouveaukenmerken.
In 2019 was het 100 jaar geleden dat architect Jules Hofman is overleden. Door toeval heb ik contact kunnen nemen met de familie. Er ging een wereld van informatie  en afbeeldingen open. Hij was één van de toonaangevende art nouveauarchitecten op Zurenborg.  In 2022 is het 80 jaar geleden dat architect Jacques De Weerdt is overleden.  Deze tekenaar bij de Staatsspoorwegen uit Mechelen ontwerpt in 1904 één van de meest uitspringende art nouveaugevels op de Cogels-Osylei. Het huis Quinten Matsys.  Wie was de opdrachtgever en waarom de inspiratie halen voor zijn eerste art nouveauontwerp bij architect Strauven in Brussel, dat maar enkele maanden voordien was voltooid?
Jules Hofman wordt in 1904 de hoofdarchitect van de bouwmaatschappij Vooruitzicht en heeft heel wat nieuwbouw gerealiseerd voor WOI.  Jacques De Weerdt  heeft ook tientallen art nouveauwoningen ontworpen met zijn bureel. En zij waren niet alleen in Antwerpen. Medepioniers waren Jos Bascourt, Ernest Stordiau, E. Van Averbeke, J. Van Asperen,…

Geïnteresseerd? Noteer dit webinar alvast in je agenda. Enkele dagen vooraf wordt de link hier toegevoegd.

Geef een antwoord