De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

30 sep 2022 - 01 okt 2022
Verlopen!

Veiling Van de Wiele

Veiling 30 september – 1 oktober 2022

 

Wij hebben het genoegen u aan te kondigen dat de geïllustreerde catalogus van de volgende veiling nu online is (1124 loten in totaal).

Vrijdag 30 september in de voormiddag worden boeken verkocht over lokale geschiedenis (Brugge, Gent, Aalst, Henegouwen…) en een grote collectie volksboeken (Reinaert de Vos, Floris en Blancefloer…)
In de namiddag boeken over kunst, architectuur, etnografie, een mooi aanbod bibliofiele uitgaven, een prachtige Victoriaanse bibliotheek, autografen van Ernest Claes en Felix Timmermans. De vrijdag wordt afgesloten met topografie, vues d’optique en varia (postkaarten, partituren enz.)

Zaterdag 1 oktober in de voormiddag wordt een adellijke collectie geveild met de focus op genealogie, heraldiek, feestboeken en militaire geschiedenis. Er is ook een prachtig aanbod devotie (boeken, prentjes, relikwieën…)
De namiddag opent met een hoofdstuk bijbels. We kijken zeer uit naar drie prachtige verluchte handschriften.
Lot 739 is het oudste en werd rond 1470 vervaardigd in Brugge en verlucht met ongeveer 45 kleine miniaturen, met voorstellingen van scènes uit het leven van Maria, passietaferelen, populaire heiligen en de zeven werken van barmhartigheid. De kalender wijst op gebruik van Gent.
Lot 740 is een getijdenboek in het Nederlands, verlucht met 6 grote miniaturen, te dateren rond 1490-1500. Het werd waarschijnlijk samengesteld in Noord-Nederland, maar geïnspireerd door de Gent-Brugse stijl. Op de band werd een stempel van de Orde van Trinitariërs aangebracht.
Lot 757 is een verlucht gebedenboek uit de periode van de Renaissance (1516), dat zich onderscheidt door zijn prachtig verluchte kalender. Rond 1570 kwam het in bezit van Viglius van Aytta, proost van Sint-Baafs in Gent, eveneens de eerste bibliothecaris van de Bourgondische hertogen in Brussel. Hij liet zijn wapenschild aanbrengen in het getijdenboek.

 

Geef een antwoord