De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

25 mei 2024
Verlopen!

Van de Wiele Atlassen en boekenveiling 25 mei 2024

Op zaterdag 25 mei worden kostbare zee-atlassen geveild, zoals de Neptune françois van Pieter Mortier (lot 320), De Lichtende Columne van Janssonius (lot 316) en de Grand & Nouveau Miroir ou Flambeau de la Mer van Jacobsz. Lootsman (lot 315). Ze illustreren hoe de Nederlanden vanaf de 17de eeuw bij de machtigste zeevarende naties behoorden en de wereldhandel domineerden. In de 16de eeuw hadden de Portugezen nog meer de touwtjes in handen.

Maar de Nederlanders hadden de mosterd gehaald bij die Portugezen, zoals het reisverhaal van Jan Huygen van Linschoten illustreert. Linschoten had jarenlang voor de Portugezen gewerkt in Azië. In zijn Itinerario beschreef hij hoe de koloniale samenleving van Portugal er in Azië uitzag en met welke problemen ze te maken kregen. (lot 345)

De namiddag-sessie start met deel 1 van de bibliotheek van Jean-Marie Duvosquel (1946-2023). Geboren in Ploegsteert – op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk – was hij gefascineerd door historische geografie. Hij was o.a. de man achter de Historische stedenatlas van België. Hij legde een unieke verzameling drukken aan van de kroniekschrijver Philippe de Commynes. In deze kronieken, die reeds 500 jaar in druk zijn, beschrijft hij de meedogenloosheid van Karel de Stoute en de listigheid van diens rivaal Koning Lodewijk XI.

Kijkdagen vanaf 18 mei 2024.
Meer informatie en bieden op www.vdw-auctions.com