De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

22 - 24 okt 2021
Verlopen!

Tijd

10:00 - 16:45

Toonmoment van verloren gewaande tekening van Rubens

Een unieke kans om een onlangs aangekochte en tot voor kort verloren gewaande tekening van Peter Paul Rubens van dichtbij te bekijken. Na dit toonmoment zal ze pas in de winter van 2023 terug te zien zijn in onze expo over 16de en 17de eeuwse tekeningen.

De Vlaamse Gemeenschap heeft een verloren gewaande tekening van Peter Paul Rubens aangekocht. Het werk wordt opgenomen in de Topstukkenlijst en het Museum Plantin-Moretus krijgt het in langdurige bruikleen.

VERLOREN?

De tekening behoorde tot de 18de-eeuwse privécollectie van de markies van Lagoy, Jean-Baptiste-Florentin-Gabriel de Meryan (1764-1829). Nadien bleef ze in handen van de familie, daardoor was het ontwerp tot voor kort volledig ongekend. Wetenschappers vermoedden dat het verloren was gegaan.

ILLUSTRATIE

In opdracht van de familie Moretus maakte Rubens een ontwerp voor een illustratie van het boek Opticorum libri sex van de wiskundige en fysicus Franciscus Aguilonius. Een boek over optica dat in 1613 werd uitgegeven door de Plantijnse uitgeverij.

Dit was een van de allereerste publicaties van de Plantijnse uitgeverij waaraan Rubens zijn medewerking verleende. Rubens kreeg de opdracht de titelpagina en de titelvignetten voor de zes delen van het boek te ontwerpen.

verloren gewaande tekening van Rubens

De recent ontdekte tekening is een ontwerp voor het laatste boekdeel over projecties. Op de tekening knielt een geleerde met een armillarium – oftewel een hemelglobe voorzien van metalen ringen die de belangrijkste cirkels van de hemel voorstellen. Een putto verlicht met een brandende toorts de globe. De schaduw van de ringen op de grond wordt bestuurd door twee andere putti.

Geef een antwoord