De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

08 jun 2025 - 07 sep 2025
Nu bezig...

Tijd

08:00 - 18:00

Tentoonstelling MASEREEL – VERHAEREN

Tentoonstelling in het E. Verhaerenmuseum van 8 juni tot 7 september 2025: open van dinsdag tot zondag (11-18u), ook op feestdagen. Vernissage: zondag 8 juni om 11u. Gelieve uw komst te melden voor de vernissage: [email protected].

Frans Masereel had iets met het oeuvre van Emile Verhaeren: het eerste boek dat hij ooit illustreerde – Quinze poèmes (1917) – was er een van Verhaeren. Daarnaast volgden ook nog twee verhalenbundels: Cinq récits (1920) en Le Travailleur étrange (1921) in hun kenmerkende expresionistische stijl. Maar de invloed van de dichter kan eveneens onderkend worden in enkele van Masereels beeldenboeken zoals in Souvenirs de mon pays (1921) en in La Ville (1925). Ze vormen een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Masereel. Hij creëerde een bijna iconisch Verhaeren-portret in 1920. Een eerbetoon aan de dichter volgt in 1955 met de creatie van ‘Hommage à Verhaeren’: een houtsnede waarin de veerman en de Schelde centraal staan.

Masereel had een band met het Verhaerenmuseum en met Sint-Amands. Hij stelde er tentoon in 1963, in 1968 en een laatste postume tentoonstelling volgde in 1977. In deze tentoonstelling worden de verschillende door Masereel geïllustreerde boeken van Verhaeren tentoongesteld, soms met de originele ontwerptekeningen. Daarnaast presenteren we ook een reeks houtsneden, tekeningen en aquarellen waarin de thema’s aan bod komen die Verhaeren en Masereel met mekaar verbonden: de stad, het platteland en het Vlaamse land. Naast de houtsneden en tekeningen in zwart en wit, tonen we ook verschillende aquarellen in bijzondere kleurtinten en een olieverfschilderij. Deze werken zijn afkomstig van privéverzamelaars en verschillende onder hen werden nog nooit tentoongesteld. De mooi geïllustreerde catalogus bevat bijdragen van Paul Aron, Christophe Meurée en Hans Vandevoorde.