De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

26 jan 2023
Verlopen!

Tijd

13:00 - 17:00

Tentoonstelling: Finis Terra

Kaap Finisterre, een granietheuvel gelegen in Galicië, vormde voor de Romeinen het einde van hun rijk en van de westelijke aarde, hun Finis Terrae. Vandaag is ons wereldbeeld ruimer, maar de begrenzing van onze maatschappij en hoe deze ooit aan zijn eind komt, is een vraag die de mensheid zich sinds haar ontstaan gesteld heeft. Van De Bijbel over Maarten Luther, tot Isaac Newton en de Maya’s. Allen hadden ze hun eigen theorie die het einde der tijden zou voorspellen.

Meer dan ooit worden de begrenzingen van onze hedendaagse wereld blootgelegd. Globale noodsituaties zoals de klimaatcrisis, toenemend rechtsextremisme, wereldwijde bosbranden, sprinkhanenplagen van Bijbelse proporties, de aanhoudende vluchtelingencrisis, COVID-19, stuk voor stuk doen ze ons stil staan bij de waarde van onze planeet en de normen in onze maatschappij. Daarnaast zet een crisissituatie geesten in beweging. Zo genereerde de corona-pandemie een verhoogd bewustzijn over het belang van gezondheidszorg en een groene omgeving, groepeerden zich doorheen de laatste jaren bottom-up bewegingen zoals de  klimaatjongeren, #metoo, Black Lives Matter e.a om tegengewicht te bieden aan problematieken die jarenlang genegeerd bleven.

Vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling ECCE HOMO, organiseren Yasmine Geukens & Marie-Paule De Vil, in samenwerking met Lien Craps en Eric Rinckhout, opnieuw een groepstentoonstelling waarbij hedendaagse Belgische kunstenaars verenigd worden rond één hedendaags thema.

FINIS TERRAE heeft als doel een blik te werpen op onze wereld vandaag. Daarnaast wil de tentoonstelling eveneens hoop, de veerkracht van de mens, en de kracht van kunst in de verf zetten. FINIS TERRAE nodigt kunstenaars uit om een werk te tonen dat hun visie op het thema verbeeldt. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen jong en oud, man en vrouw, blank en gekleurd of tussen enige kunstdiscipline. Bewust wordt geopteerd voor levende, Belgische kunstenaars (en kunstenaars die in België resideren). Deze tentoonstelling zal plaats vinden op verschillende locaties doorheen de stad Antwerpen.

Net zoals ECCHE HOMO zal ook deze tentoonstelling gelinkt worden aan HUMAN RIGHTS WATCH. Hierbij wordt gefocust op de divisie milieu en op de humanitaire gevolgen die klimaatverandering teweeg kan brengen.

Geef een antwoord