De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

10 mrt 2023
Verlopen!

Symposium “Onzichtbare collecties, het verhaal van het materiaal”

Tijdens de eerste ‘dag van de materialiteit’, gezamenlijk georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek, het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap, de Nederlandse Boekhistorische Vereniging, de Stichting Handboekbinden en de Stichting Papiergeschiedenis Nederland, gaat een zevental sprekers aan de slag met het thema zorg voor particuliere en institutionele collecties die  ‘verweesd’ dreigen te raken of ‘onzichtbaar’ zijn door het ontbreken van informatie, kennis of bewustzijn. In het papieren erfgoed gebeurt dit vooral bij verzamelingen waarin zich onderdelen bevinden die een materiaal-technische waarde vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld een achttiende-eeuwse riem papier of een verguldstempelcollectie in een boekencollectie, een papiermonstercollectie in een universiteitsbibliotheek, of drukkersmaterialen in een provinciaal archief. Hoe zorgen wij ervoor dat ook deze collecties vindbaar, toegankelijk en een verrijking van de collectie blijven? Waar in de catalogus of inventaris vinden we het verhaal van het materiaal?

Sprekers Sebastiaan van Daalen, Jill Decrop Ernst, Irene van Renswoude, Rens Top, Herre de Vries, Mart van der Wiel, Johan de Zoete.

In de loop van de dag zullen er drie plekken en momenten zijn waarop materiaal-technische collectie-onderdelen van de Koninklijke Bibliotheek van dichtbij bekeken kunnen worden. Het onderzoek en behoud van betekenis van de materiële kant van deze objecten is een belangrijke taak van boekwetenschappers, conservatoren en restauratoren.

De dag wordt afgesloten met een plenaire discussie.

Details over programma en sprekers volgen binnenkort.

Geef een antwoord