De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

24 feb 2024 - 02 jun 2024
Verlopen!

Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld

In een kleurrijke optocht rijden ridders te paard over de Grote Markt van Mechelen. Het is 1491 en een bijzondere bijeenkomst, het kapittel van de Orde van het Gulden Vlies, strijkt neer in de Dijlestad. De halsketting met de kleine gouden ramsvacht schittert bij elke ridder in de lentezon. Het is het symbool van een ridderorde die tot vandaag tot de verbeelding spreekt. Een teken van macht, maar ook van elitair denken, religie en politieke trouw.

In de tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld herbeleef je de bijeenkomst van de ridders in 1491, een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. Je maakt er kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde aan de hand van een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, speciaal gemaakt voor de bijeenkomst in Mechelen. Het is de eerste keer dat de 29 wapenborden na restauratie van zo dichtbij te zien zijn.

In de introductie tot de tentoonstelling neemt meesterverteller Bart Van Loo je in een audio- en lichtverhaal mee naar de bijeenkomst van de ridders. Nadien ontdek je laag na laag de verhalen achter de roemruchte ridderorde, die vandaag nog steeds bestaat.

ridders

Deze expo ontrafelt de politieke intriges en samenzweringen in een van de vroegste Europese politieke allianties – en daarom door sommigen ook de voorloper van de Europese Unie genoemd. Wil de EU zich daarmee in lijn van de grootse traditie van Bourgondische hertogen plaatsen? De Orde mag dan een voorloper zijn van de latere Europese Unie, willen we ze ook als model voor de toekomst?