De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

01 dec 2023
Verlopen!

Tijd

10:30 - 17:00

Reynaertcolloquium Metamorfosen van een politieke vos

Op vrijdag 1 december 2023 (van 10.30 tot 17 uur – onthaal vanaf 10 uur) organiseren het Reynaertgenootschap en het ISLN (Instituut voor de studie van de letterkunde in de Nederlanden) / faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen een internationaal Reynaertcolloquium met medewerking van o.a. het ANV, Liberas, het Letterenhuis, de Erfgoedcel Waasland, de Bibliotheca Wasiana en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Plaats van het gebeuren is het Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22 in Antwerpen. Nederlandse en Vlaamse specialisten (Marnix Beyen, Jeroen Cornilly, Tine De Koninck, Nora en Remco Sleiderink, Frits van Oostrom en Paul Wackers) zullen diverse reynaerdiaanse onderwerpen behandelen. Kunstenares Anke Verschueren vertolkt het vossenverhaal via artistieke tussenkomsten.

Van den vos Reynaerde is deel van onze literaire canon en van de canon van Vlaanderen en is een van de hoogtepunten van de Europese middeleeuwse letterkunde. Bovendien is de tekst altijd jong gebleven door de vele herscheppingen in diverse kunsten doorheen de eeuwen tot op vandaag. Literaire werken kunnen langs vele hoeken benaderd en bekeken worden.

Tijdens het colloquium ‘Metamorfosen van een politieke vos’ staat de politieke lezing of interpretatie van de vos centraal. Wij zijn als mensen sociale wezens die streven naar welzijn en rechtvaardigheid binnen de maatschappij. Reynaertverhalen hebben de mens als een politiek dier gepositioneerd. Dit colloquium geeft aanleiding tot vele vragen. Is een politieke lezing van de Reynaert mogelijk? Waren middeleeuwse vossenverhalen de spiegel van een politieke toestand? In welke politieke constellatie ontstonden vossenverhalen door de eeuwen heen? Werd de vos in zijn lange levensloop om politieke of ideologische motieven ingezet? Werd het verhaal politiek gebruikt of zelfs gerecupereerd? Speelde de literaire vos een politiek spel in barre en duistere tijden? Hoe veranderde het karakter van de middeleeuwse vos doorheen de tijd … ‘Nu gaat Reynaerde al huten spele’ (A 1885)

Programma

  • Nele Hendrickx (Letterenhuis) leidt in
  • Marnix Beyen (UAntwerpen) – Een vos op het erf van de leeuw. De veranderende functies van Reynaert in het symbolische universum van de Vlaamse beweging
  • Jeroen Cornilly (Letterenhuis) – Lon Landaus kostuumontwerpen en andere sporen van Reynaertopvoeringen in de collectie van het Letterenhuis
  • Remco & Nora Sleiderink (UAntwerpen/Debateville) – Reynaert, Bruun en de Gentse politiek. Over een foto van Jimmy Kets (2018)
  • Frits van Oostrom (UUtrecht) – Reynaert als politiek dier – tot hoe ver terug?
  • Tine De Koninck (UAntwerpen) – Vossen in zeventiende-eeuwse politieke liederen
  • Paul Wackers (UUtrecht) – Een gravin als geit, een hertog als ever en een regent als vos Middeleeuwse dierenverhalen als politiek commentaar
  • Anke Verschueren: artistieke tussenkomsten

Inschrijven

Inschrijven kan door te mailen naar [email protected] en het inschrijvingsgeld van 25 EUR p.p. (deelname, koffie, lunch en afsluitend glas) over te maken op het rekeningnummer BE91 6455 1166 9476 van het Reynaertgenootschap, 9100 Sint-Niklaas. Studenten schrijven gratis in.

Geef een antwoord