De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

16 okt 2022
Verlopen!

Tijd

11:00 - 12:30

Nottebohmlezing: Jos Geysels – De aarde kouder, de samenleving warmer

Naar aanleiding van de groepstentoonstelling ‘Finis Terrae’ staan de Nottebohmlezingen dit najaar in het teken van ons klimaat.

Jos Geysels over ‘klimaatrechtvaardigheid’, omdat we om de draagkracht van de aarde te bewaren, een breed maatschappelijk draagvlak nodig hebben.

De klimaattransitie is geen boekhoudkundige operatie van kosten en baten, wel een sociaal proces tot een fundamentele verbouwing van economie en samenleving. Wie de wereld rechtvaardig wil delen, kan er niet onderuit dat de herverdeling zich afspeelt binnen ecologische grenzen. Het begrip ‘klimaatrechtvaardigheid’ veronderstelt een koppeling van  de klimaatagenda aan de ongelijkheidsproblematiek, van sociaal beleid aan klimaatbeleid. Om de draagkracht van de aarde te bewaren, hebben we een breed maatschappelijk draagvlak nodig.

Bio

Jos Geysels is socioloog, voormalig parlementslid (1987 – 2004), voorzitter van Agalev (nu Groen) en minister van staat. Hij was voorzitter van o.a. 11 11 11 (tot april 2017), het Vlaams Fonds voor de Letteren ( 2010 – 2018) en van 2007 tot 2020 voorzitter en (nu) bestuurslid van Decenniumdoelen ( Vlaams samenwerkingsplatform van armoede-organisaties en sociale bewegingen). Hij is momenteel voorzitter van het  Boekenoverleg en van Reset (netwerk voor een sociale en ecologische transitie),  lid van de Raad van Bestuur van BOZAR en Theater aan Zee, lid van de denktank Minerva en voorzitter van armoedeorganisatie ’t Antwoord ( Turnhout)… Hij publiceerde samen met Erik Vlaminck drie pamfletten over armoede en ongelijkheid.

Geef een antwoord