De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

25 mei 2023 - 28 jun 2023
Verlopen!

Niclaes Mollijns: de essentie van een typograaf

Niclaes Mollijns (ca. 1550-1625) wordt in Antwerpen geboren als zoon van Jan I Mollijns, een gevestigd houtsnijder en uitgever. De kneepjes van het drukkersvak leert Niclaes in het drukkersbedrijf van Christoffel Plantijn. In de jaren 1580 verhuist hij naar Riga waar hij de allereerste drukker van het land wordt.

Wist je dat de eerste drukker van Riga (Letland) in Antwerpen geboren is? Niclaes Mollijns begon zijn carrière als leerling in de drukkerij van Christoffel Plantijn. Hij introduceerde de langverwachte drukpers in Lijfland, vandaag Letland.

Decennialang gingen onderzoekers ervan uit dat Niclaes Mollijns, voor hij naar Riga verhuisde, afkomstig was uit een van de Duitse staten. Pas in de jaren 1920 ontdekte boekhistorici dat de beroemde Mollijns uit Riga wel degelijk de gelijknamige drukker uit Antwerpen was.

Voor het eerst wordt nu Mollijns’ drukwerk uit Antwerpen en Riga samen tentoongesteld.  Zo komt zijn gedrukte oeuvre weer thuis. De boeken geven een inkijk in Mollijns’ wereld, werk en typografische smaak. Je ontdekt ook welke houtsneden hij meenam van Antwerpen naar Riga.

Over Mollijns’ leven en werk is maar weinig bekend. Dankzij de bewaarde boeken van zijn drukkerij komen we wel tot de essentie van zijn werk als typograaf.

Een gasttentoonstelling van de Nationale Bibliotheek van Letland met werken uit de collecties van die bibliotheek en uit het Museum Plantin-Moretus.

 

Deze tentoonstelling werd mogelijk gemaakt met de steun van de State Culture Capital Foundation of Latvia (SCCF), het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Letland, de Ambassade van de Republiek Letland in het Koninkrijk België en de Stad Riga. 

Geef een antwoord