De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

27 mei 2021
Verlopen!

Tijd

19:00 - 20:30

Martin Hulsenboom, Ed Schilders en Peter IJsenbrant: Ode aan de Bibliomanie

Bekijk het webinar op ons Youtubekanaal.

Aangedreven door de liefde voor het boek werd in december vorig jaar Stichting Desiderata opgericht. In januari van dit jaar verscheen de eerste publicatie van dit ‘Genootschap van boekenvrienden’: Martin Hulsenboom’s vertaling van Le Biblomane, de fameuze novelle van de Franse schrijver, bibliothecaris en bibliofiel Charles Nodier. In deze uitgave is naast de vertaling een uitvoerige beschouwing over deze publicatie opgenomen van de hand van Ed Schilders, en Peter IJsenbrant voegde een biografische schets van Nodier toe.

In het webinar zullen de drie auteurs een toelichting geven op de inhoud van dit werk maar tevens zullen zij het fenomeen bibliomanie in en bredere context plaatsen en van een originele toelichting voorzien.

Zij motiveren hun ambities als volgt: “Gaat u in iedere vreemde stad naarstig op zoek naar de beste boekwinkel? Denkt u aan een antiquariaat als u zich het paradijs verbeeldt? Bekijkt u dwangmatig de ruggen van de boeken die in meubelzaken als decoratie dienen? Ervaart u droefenis als u in de lokale boekhandel de stapels thrillers en kookboeken ziet staan? Als u minstens een van deze vragen bevestigend beantwoordt, bent u verloren. Dan bent u, net als wij, besmet met het boekenvirus.”

Hulsenboom, IJsenbrant en Schilders zullen in het webinar toelichten waarom zij NIET gevaccineerd willen worden tegen het boekenvirus. Sterker nog: zij zullen aangeven eropuit te zijn meer slachtoffers te willen maken. En zij deinzen er niet voor terug Desiderata, het genootschap van boekenvrienden, te presenteren als een open inrichting voor boekverdwaasden. Zij ambiëren een verzamelplaats te zijn voor lezers en schrijvers, boekhandelaren en antiquaren, vormgevers en uitgevers, kortom, een kring van bibliomaniakale lotgenoten.

In het webinar dus een serieuze toelichting op hun eerste uitgave maar tevens een originele en vrolijke toelichting op de liefde voor het boek.