Literatuurveiling bij Bernaerts Auctioneers
Uit een Limburgse privé-collectie komt een kleine verzameling rond de grote Vlaamse dichter Guido Gezelle: er is een originele brief aan Juliaan Claerhout, enkele heel zeldzame uitgaven zoals ‘Duc nos quo tendimus’ (1896) dat op slechts 25 exemplaar zou gedrukt zijn, er is een zeldzame en uitgebreide verzameling gelegenheidspoëzie dat gebruikt werd op bid- en communieprentjes (enkele zijn niet vermeld in de Boets-uitgave), heel bijzonder is de muziekuitgave van Edgar Tinel ‘Huldigingskantate’ met handgeschreven opdracht aan Gezelle, naast de uitgave ‘Redevoering over de Christelyke Liefdadigheid’ door Bruno Van Hove, uit de bibliotheek van de meester en met zijn handtekening op de titelpagina. Maar een van de meest merkwaardige items is echter het oorspronkelijk glasnegatief uit 1898 van een van de meest beroemde foto’s van Gezelle, namelijk die die genomen werd in de zomer van 1898 als hij op het landhuis ‘Patersmote’ (net buiten Kortrijk) was.
Naast deze verzameling, was de eigenaar ook in de ban van de bekende en befaamde Franse auteur, theatermaker, cineast en duivel-doet-al Jean Cocteau. Hiervan bracht hij op korte tijd een kleine, maar uitgelezen collectie samen met enkele heel gezochte luxe-exemplaren, vaak voorzien van een mooie handgeschreven opdracht en een typische Cocteau-tekening. De meeste exemplaren werden daarenboven gebonden door de bekende Mechelse boekbinder Alexander Masui. Een exemplaar, een van de drie luxe-exemplaren op Japans van ’25 dessins d’un dormeur’ (1929), werd gebonden door de befaamde Franse boekbindster Germaine Schroeder die vooral bekendheid geniet voor haar bindwerk van Cocteau- en Reverdy-uitgaven/ manuscripten voor ondermeer Coco Chanel en Misia Sert.
Maar het eigenlijke pronkstuk van de verzameling is een schitterende eerste druk van de iconische roman ‘Le Grand Meaulnes’ van Alain-Fournier uit het magische jaar 1913, met handgeschreven opdracht aan Paul Drouot. Deze laatste sneuvelde net als de auteur op jonge leeftijd op het front van WOI.
Voorts te vermelden waar op gebied van Nederlandse literatuur: een nagenoeg perfect luxe-exemplaar van Van Ostaijen zijn ‘Het Sienjaal’-uitgave, nr. 9, een perfect exemplaar van zijn debuut ‘Music-Hall’, twee sprekende collages van de onevenaarbare W.F. Hermans en een zeldzaam luxe-exemplaar van diezelfde auteur zijn ‘Ruisend gruis. Een fragment …’ (Amsterdam, Thomas Rap, 1994) met gehoogde prenten door Sylvia Kristel.
Daarnaast een kwalitatief hoog aanbod van grafiek, tekeningen en edities gaande van Théophile Steinlen tot Rinus Van de Velde en Michaël Borremans.
Veiling vindt plaats op 29 en 30 april, telkens om 14u.
Expodagen: 24 – 27 april, telkens van 10 tot 18.00 doorlopend.