De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

25 mrt 2023
Verlopen!

Tijd

11:30 - 12:30

Lezing en unieke tentoonstelling Edward Léonard: Antwerpse avant-garde

“Leven en werk van Jos Léonard aan de hand van de collectie in Museum Plantin-Moretus” is de titel van een lezing die Irene van Eldere voor de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen verzorgt.

Ter gelegenheid van deze lezing worden ook enkele unieke stukken uit het Prentenkabinet tentoongesteld.

In 1973 schonk Edward Léonard 1368 tekeningen en 1385 prenten, gemaakt door zijn broer Jos Léonard, aan het Prentenkabinet van de Stad Antwerpen. Deze grote collectie werken geeft een mooie inkijk in het leven en het werk van kunstenaar Jos Léonard (Antwerpen 1892 – Elsene 1957). Als zuiver beeldend kunstenaar maakte Léonard deel uit van een groep pioniers van de avant-garde in België, samen met onder andere Paul van Ostaijen en de gebroeders Jespers. Midden jaren ‘20 schakelde Léonard over naar de grafische sector als boek- en reclameontwerper. De werken in het Prentenkabinet illustreren Léonards brede interesse in de verschillende kunstvormen en -stijlen van de eerste helft van de 20ste eeuw. Deze presentatie geeft aan de hand van enkele originele stukken inzicht in deze veelzijdige figuur, die meer verdient dan een plaats op de achtergrond. Unieke werken zoals de tekeningen die Léonard maakte in Antwerpen tijdens Wereldoorlog I en zijn afgekeurde illustraties voor Paul van Ostaijens Music-Hall (1916), zullen voor deze gelegenheid uit het depot worden gehaald.

Irene Van Eldere behaalde in 2021 een master in de Nederlandse taal- en letterkunde aan de KU Leuven. Na haar studie werkte ze 15 maanden in het Prentenkabinet van Museum Plantin-Moretus, onder andere aan het registreren en digitaliseren van de collectie Jos Léonard. In maart 2023 start ze binnen het PRAYER-project aan de Universiteit Leiden met een doctoraat over de productie en receptie van Middelnederlandse handgeschreven gebedenboeken (ca. 1380-1550).

Voor de leden van de BABib:
Voorafgaand aan deze lezing vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering plaats en aansluitend de jaarlijkse netwerklunch. Inschrijven hiervoor graag EN UITSLUITEND via e-mail aan [email protected]. Wanneer u zich inschrijft voor de ledenvergadering, bent u automatisch ingeschreven voor de lezing en hoeft u zich hier niet automatisch aan te melden.