De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

29 jan 2022
Verlopen!

Tijd

10:00 - 11:30

Lezing Jonas Roelens: Vrije/Vrijende vrouwen. Vrouwelijke ‘sodomie’ in de Zuidelijke Nederlanden

Ter gelegenheid van de thematische focus ‘Heksen avant la lettre’ in het KBR museum biedt deze lezing van Jonas Roelens u een ander perspectief op de vrouwelijke seksualiteit in de middeleeuwen. Homo-erotische handelingen werden bijzonder streng bestraft in laatmiddeleeuws en vroegmodern Europa. ‘Sodomie’ werd immers als een zonde tegen de natuur beschouwd.

In vergelijking met het aantal mannelijke sodomieprocessen dat in vroegmodern Europa gevoerd werd, zijn er echter amper zaken bekend waarin vrouwen betrokken waren. In de Zuidelijke Nederlanden daarentegen werden niet minder dan 25 vrouwen voor ‘sodomie’ vervolgd tussen ca. 1400 en 1550. Dit betekent dat bijna één op de tien beschuldigden in de Zuidelijke Nederlanden vrouw was. Bovendien werden ze op dezelfde manier bestraft als mannen.

Deze lezing stelt dat de grote mate van vrijheid en zichtbaarheid die vrouwen in de Zuidelijke Nederlanden genoten de oorzaak is van de uitzonderlijk hoge vervolgingsgraad van vrouwelijke ‘sodomie’ in de regio. Hoe zichtbaarder vrouwen waren in de maatschappij, hoe groter het risico voor vrouwen die zich aangetrokken voelden tot andere vrouwen om ontdekt en bestraft te worden.

Geef een antwoord