Fleur Paal: Van ‘twigging’ tot bruggenhoofden: De definitieve vestiging van de gespecialiseerde wetenschapsuitgeverij in de naoorlogse jaren
Fleur Praal schetst in deze online sessie de context van de zich specialiserende wetenschapsuitgeverij na de oorlog, in een cruciale periode van vestiging, wederopbouw en bloei.
Wist u dat er wereldwijd per jaar maar liefst twee miljoen wetenschappelijke artikelen worden gepubliceerd, en daarnaast nog enkele duizenden nieuwe monografieën? Internationale wetenschapsuitgeverijen genereren gezamenlijk een jaaromzet van zo’n 25 miljard dollar. De namen van beursgenoteerde giganten als RELX/ Elsevier en Wolters Kluwer zijn misschien algemeen bekend, maar wat weten we verder van de uitgeefstrategieën in deze sector, en de markt voor wetenschapspublicaties? En hoe zijn deze specialistische uitgeverijen eigenlijk losgezongen geraakt van het algemene boekenvak?
Voor een antwoord op deze vraag grijpen we terug naar de roerige jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het wereldtoneel was veranderd: Europa lag in puin, en de Verenigde Staten namen voor het eerst een bepalende positie in, in de economie, politiek – en in de wetenschap. Er bestonden al langer uitgeverijen die zich specifiek toelegden op het publiceren van, en voor, de wetenschap, maar in de naoorlogse decennia veranderden hun bedrijfsstrategieën ingrijpend. Ze begaven zich in een internationaliserende markt, publiceerden – vaak voor het eerst – in het Engels, en bedachten competitieve tactieken om ontwikkelende wetenschapsdisciplines én opkomende markten aan zich te binden.
Fleur Praal schetst in deze online sessie de context van de zich specialiserende wetenschapsuitgeverij in deze cruciale periode van vestiging, wederopbouw en bloei. Bedrijfsstrategieën van Nederlandse partijen als Elsevier en Brill komen aan bod als voorbeelden van de ontwikkelingen in het veld. Aan de hand van anekdotes en ondersteunende internationale statistieken kunt u zich een beeld vormen van de uitdagingen waarvoor uitgevers stonden, en de overwegingen waarmee ze hun bedrijven de toekomst in loodsten.
Fleur Praal is als universitair docent verbonden aan de MA Book and Digital Media Studies aan de Universiteit Leiden. Aan dezelfde universiteit promoveerde zij in november 2020, met haar proefschrift Symbolic capital and scholarly communication in the Humanities: An analysis of sociotechnical transition. Daarin richt zij zich op de huidige rol van gespecialiseerde uitgevers voor de geesteswetenschappen; de meest recente geschiedenis van de wetenschapsuitgeverij vormt hiervoor de context.
Meld je aan door te mailen naar [email protected]