De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

25 - 30 aug 2024

Excursie van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen naar Polen

In het kader van onze samenwerking heeft het NGB enkele plaatsen voor deze prachtige excursie ter beschikking gesteld van onze leden.

Reisdatum: zondag 25 augustus (heenreis) tot vrijdag 30 augustus (terugreis)

Altijd al gedroomd van een reis langs interessante bibliotheken in twee mooie Poolse steden?
Dan moet u zich snel aanmelden voor de zomerexcursie naar Wrocław en Krakau.
De reiscommissie heeft een aantrekkelijk en afwisselend programma samengesteld langs bijzondere bibliotheken in het zuiden van Polen.
We bezoeken eerst Wrocław (spreek uit: Vrotswaf), voorheen Breslau, de hoofdstad van Neder-Silezië met een gezellig marktplein en 110 bruggen over de rivier de Oder. Daarom wordt de stad wel het ‘Poolse Venetië’ genoemd. Het is een levendige studentenstad en was in 2016 de culturele hoofdstad van Europa.
Daarna reizen we per bus naar Krakau, dat wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Krakau is in 1978 door de Unesco op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst. Het was eeuwenlang de hoofdstad van Polen, waar de Poolse koningen werden gekroond. Het heeft de oudste universiteit van Polen, die in 1364 werd gesticht. Hier studeerde Copernicus, nog steeds de trots van Krakau.
We zullen overnachten in twee hotels: Hotel Lothus in Wrocław (2 nachten) en Hotel Polonia in Krakau (3 nachten).

PROGRAMMA

Het officiële programma begint zondag 25 augustus met een welkomstborrel.
Op maandag 26 augustus bezoeken we in de ochtend de bibliotheek van het Ossolineum, een belangrijk cultureel instituut, opgericht in 1817 in de voormalige Poolse stad Lviv (Lemberg) en in 1947 overgeplaatst naar Wrocław. Na de lunch gaan we naar de bibliotheek van het Aartsbisdom, de hoofdbibliotheek van de Pauselijke Faculteit der Godgeleerdheid, en naar het Museum van de Universiteit (gesticht in 1702) van Wrocław met zijn fraaie Aula Leopoldina, een indrukwekkende achttiende-eeuwse barokzaal, die wordt gebruikt voor wetenschappelijke bijeenkomsten.
Dinsdag 27 augustus gaan we ’s ochtends naar de Universiteitsbibliotheek van Wrocław met zijn uitzonderlijk rijke collectie oude drukken en middeleeuwse manuscripten.
Na de lunch brengt een comfortabele bus ons naar hotel Polonia in Krakau.
Woensdag 28 augustus bezoeken we de beroemde Jagiellonische Bibliotheek (Biblioteka Jagiellońska), de universiteitsbibliotheek van Krakau, die de status heeft van nationale bibliotheek.
Na de lunch gaan we de boekencollectie van een eeuwenoud karmelietenklooster bekijken en bezoeken we het Collegium Maius, het historische hart van de oude universiteit, gehuisvest in een prachtig gotisch gebouw uit de 15e eeuw. In het universiteitsmuseum zijn behalve astronomische instrumenten en boeken (geheel gewijd aan Copernicus), ook de oude eetzaal en aula te bezichtigen.
Donderdag 29 augustus gaan we ‘s ochtends naar de bibliotheek van de Academie van Wetenschappen en Kunsten (PAU: Polska Akademia Umiejętności), opgericht in 1872.
Na de lunch bezoeken we de bibliotheek van de Wawel, de imposante burcht gelegen aan de rivier de Wisła. Vanaf hier bestuurden de Poolse koningen eeuwenlang het land.
‘s Avonds gaan we naar een stijlvol restaurant voor het gezamenlijk slotdiner.
Vrijdag 30 augustus zal voor de meeste mensen de dag zijn van de terugreis, maar u kunt natuurlijk ook een paar dagen langer in Krakau blijven of naar een andere bestemming doorreizen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

De kosten van deze zomerexcursie bedragen voor een eenpersoonskamer € 600,- en voor een tweepersoonskamer € 850,- (Dit is exclusief de heenreis naar Wrocław en terugreis vanaf Krakau).

Er kunnen maximaal 40 personen mee. In het verleden waren we snel volgeboekt.

Meldt u zich zo spoedig mogelijk aan per email bij:
Edwin Bloemsaat: [email protected] met een cc aan [email protected]

Graag uw adres, gsm-nummer en het telefoonnummer van een contactpersoon in België doorgeven.

Reizen in het buitenland langs bibliotheken is intensief. Om deel te nemen aan de zomerexcursie dient u te beschikken over een goede conditie en mobiliteit.

U krijgt zo snel mogelijk bericht van de Reiscommissie of u bent geplaatst voor deelname aan de zomerexcursie.

Betaling pas na bericht van definitieve plaatsing.