De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

24 apr 2022
Verlopen!

Tijd

15:00 - 18:00

Debat en conferentie: Kunst en literatuur in oorlogstijd

met Jeroen Olyslaegers, Koen Broucke, Piet Chielens, Rik Hemmerijckx

Kunst en literatuur zijn de seismografen bij uitstek van het maatschappelijk gebeuren. Ook in oorlogstijd is dit het geval. De Eerste Wereldoorlog is daarvan een bijzonder voorbeeld geweest. Meer nog dan welke andere gebeurtenis zijn de oorlogsjaren van 1914-1918 een breukmoment in de geschiedenis van de XXe eeuw geweest. Het is ook een gebeurtenis die iedereen verplicht heeft om partij te kiezen, zowel pro als contra, ofwel in het ene kamp ofwel in het andere. Elkeen werd voor fundamentele keuzes geplaatst: oorlog of vrede; blijven of vluchten; patriotisme, pacifisme, neutralisme of de revolutionaire optie? Ook schrijvers en kunstenaars konden zich maar moeilijk aan deze keuzes onttrekken. Emile Verhaeren, Stefan Zweig en Frans Masereel hebben elk op hun manier gereageerd op de gebeurtenissen van 1914-1918.

Stof genoeg om een interessante discussie op gang te brengen met Jeroen Olyslaegers (auteur), Koen Broucke (kunstenaar), Piet Chielens (In Flanders fields) en Rik Hemmerijckx (historicus). Deze conferentie wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling van Koen Broucke in het E. Verhaerenmuseum: La Ville abandonnée en sluit ook aan bij het pas uitgegeven boek van Stefan Zweig: Het land tussen de talen.

Debat en conferentie op zondag 24 april 2022 om 15u in de ontmoetingsruimte van het Emile Verhaerenmuseum te Sint-Amands. Gelieve uw komst vooraf te melden: [email protected]. Toegang is gratis.

Geef een antwoord