De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

02 okt 2023
Verlopen!

Tijd

14:00 - 16:00

Cursus ‘De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant’

Tijdens de cursus ‘De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant’ stomen verschillende kenners u klaar voor een bezoek aan de Rijmbijbel in het KBR museum. Hier ligt de focus vanaf 23 mei 2023 op het werk van Jacob van Maerlant en op Bijbelse boeken, verhalen en miniaturen uit de middeleeuwen en de renaissance.

Dr. Jan Pauwels, Dr. Bram Caers en Prof. dr. Lieve Watteeuw vertellen u meer over het leven en werk van Jacob van Maerlant, de voormalige bezitters van de Rijmbijbel en de restauratie van het handschrift. Als afsluiter neemt Dr. Ann Kelders u mee op sleeptouw in het KBR museum waar u de Rijmbijbel kan bewonderen van heel dichtbij.

Meer over de sprekers

Dr. Jan Pauwels is conservator van de afdeling handschriften en kostbare drukwerken van KBR. Hij publiceert sinds twintig jaar geregeld over de geschiedenis van het boek in de Nederlanden. Samen met Bram Caers publiceerde hij het boek ‘De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant: het oudste geïllustreerde handschrift in het Nederlands’.

Dr. Bram Caers werkt als universitair docent Middelnederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Hij is als vrijwillig medewerker verbonden aan KBR, waar hij mee nadenkt over de invulling van het KBR museum, specifiek vanuit de invalshoek van de Middelnederlandse literatuur.

Prof. dr. Lieve Watteeuw is hoofd van het Book Heritage Lab, Expertisecentrum voor Boek en Erfgoed – KU Leuven en wetenschappelijk medewerker van Illuminare, Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst. Ze is gespecialiseerd in de conservatie van middeleeuwse handschriften.

Dr. Ann Kelders is curator van het KBR museum. Daarnaast is zij als research associate van de Alamire Foundation (KU Leuven) betrokken bij de ontsluiting en valorisatie van muziekbronnen uit de middeleeuwen en de renaissance, in het bijzonder uit de Lage Landen.

Programma

  • Maandag 2 oktober: Lezing van Dr. Jan Pauwels
  • Maandag 9 oktober: Lezing van Dr. Bram Caers
  • Maandag 16 oktober: Lezing van Prof. dr. Lieve Watteeuw
  • Maandag 23 oktober: Rondleiding door Dr. Ann Kelders

Geef een antwoord