De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

27 jun 2021
Verlopen!

Tijd

11:00 - 13:00

Brussels Renaissance Festival: Lezing ‘Van Jan van Eyck tot Simon Bening: schilderen op perkament’

Zijn de mooiste schilderijen van de Vlaamse primitieven echt te vinden in boeken?
Dat komt u te weten tijdens deze lezing van Till-Holger Borchert.

Iedereen kent Jan van Eyck, maar de miniaturisten die boeken verluchtten, moesten zeker niet voor hem onderdoen. Sommigen beweren dat de mooiste schilderijen van Vlaamse primitieven misschien wel die zijn die we in de handschriften terugvinden. Hoewel er in de middeleeuwen behoorlijk wat interactie was tussen kunstenaars uit verschillende disciplines, zijn er ook heel wat verschillen tussen de schilderijen op doek en de miniaturen in boeken.

Till-Holger Borchert vertelt u op welk vlak de beeldtaal van de miniaturisten verschilt van die van de schilders uit de 15de eeuw en neemt u mee op sleeptouw aan de hand van enkele sprekende voorbeelden. De kunstenaars die aan bod komen tijdens de lezing, zijn Jan van Eyck, Petrus Christus, Rogier van der Weyden, de Manselmeester, Simon Marmion, Gerard Horenbout en Simon Bening. Na de lezing bent u helemaal klaargestoomd voor een bezoek aan het KBR museum en kunt u op zoek gaan naar de zeven verschillen tussen schilderdoek en miniatuur.

 

Wie is Till-Holger Borchert?

Till-Holger Borchert is kunsthistoricus en schrijver, gespecialiseerd in kunst uit de 14de, 15de en 16de eeuw. Hij is werkzaam als wetenschappelijk directeur van de Stedelijke Musea Brugge en weet als geen ander te vertellen over de wisselwerking tussen de verschillende kunstvormen uit de 15de eeuw.

 

Tickets
  • Standaard tarief: € 11
    • Lezing + museumbezoek: bij aankoop van een ticket voor de lezing ontvangt u een ticket met een code die u via ons ticketingsysteem of aan de infobalie in KBR kan inwisselen voor een museumticket of een aankoop in de shop ter waarde van € 11.
  • Kortingstarief
    • De lezing is gratis op vertoon van uw studentenkaart (een ticket voor het KBR museum is in dit geval niet inbegrepen).