De Gulden Passer

Categories

Copyright 2021 - Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer:
Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website.
Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd).
Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag.
Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje.
Dank voor de medewerking!

Datum

22 apr 2023 - 10 sep 2023
Verlopen!

Barokke influencers

Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen

Vandaag is de Nottebohmzaal de magische pronkzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Maar wist je dat hier 250 jaar geleden een wonderbaarlijke kapel te vinden was? Die was erg in trek bij de Antwerpse elite, ook Rubens en Van Dyck kwamen er over de vloer. De expo brengt de mysterieuze plek weer tot leven.

 

Individuele bezoekers:

zaterdag 22 april 2023 tot zondag 10 september 2023 van 10:00 tot 17:00

Antwerpen in de 17de eeuw. De jezuïeten bouwen recht tegenover de Carolus Borromeuskerk een gebouw met twee rijkelijk gedecoreerde kapellen. Hier verzamelen de sodaliteiten. Dat zijn broederschappen met leden die hun geloof en hun invloedrijke positie in de maatschappij delen. Eigenlijk zijn het een soort serviceclubs waar de stedelijke elite interessante contacten legt.

Wandel zelf door de vroegere kapel

Op de eerste verdieping van het gebouw vind je vandaag de prachtige Nottebohmzaal. Recent onderzoek onthulde het uitzicht van de kapel die daar ooit te vinden was. De expo ‘Barokke broederschappen in de Nottebohmzaal’ nodigt je uit om er als het ware in rond te wandelen. Barokke schilderijen, prenten, boeken en documenten brengen de kapel weer tot leven. Een virtuele tour geeft inzicht in de opbouw van de kapel. Ook de leden van de sodaliteiten leer je beter kennen.

“Ons onderzoek bracht heel wat zaken aan het licht. Maar er blijven nog best wat vragen onbeantwoord”, vertelt curator Steven Van Impe. “We hopen dat de expo helpt om nieuwe puzzelstukken te vinden. Misschien kunnen we onontdekte schilderijen traceren. De ontdekking van de kapel stopt niet bij deze expo.”

De tentoonstelling ‘Barokke broederschappen in de Nottebohmzaal’ is een deel van het stadsfestival Barokke Influencers. Met expo’s, concerten en andere evenementen toont het stadsfestival aan hoe inspirerend de barok is en blijft.

De tentoonstelling ‘Barokke broederschappen in de Nottebohmzaal’ maakt binnen het programma deel uit van een drieluik ‘Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen’ met expo’s in de Carolus Borromeuskerk en in het Snijders&Rockoxhuis. Je kan ze alle drie of afzonderlijk bezoeken. 

Praktisch

Je kan kiezen voor een afzonderlijk ticket voor de expo in de Nottebohmzaal of een combiticket voor de drie expo’s.

  • De tentoonstellingen van het drieluik ‘Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen’ hebben verschillende data. De expo in de Nottebohmzaal loopt van zaterdag 22 april tot en met zondag 10 september 2023. De expo’s in de Carolus Borromeuskerk en het Snijders&Rockoxhuis lopen beide van zaterdag 22 april tot en met zondag 16 juli 2023.
  • De formule van het combiticket is van toepassing van zaterdag 22 april tot en met zondag 16 juli 2023.
  • Koop je ticket online:
    • Kies de datum van bezoek
    • Kies het uur van bezoek

Geef een antwoord