YouTubekanaal: Incunabula: de wieg van de boekdrukkunst

Klik hier om het kanaal te bekijken.

In het midden van de vijftiende eeuw begon in Mainz in Duitsland een mediarevolutie: het drukken van boeken met losse letters. Het vernieuwende aspect van de nieuwe techniek was dat de drukker zijn lettermateriaal, dat heel tijdrovend was om te maken en duur in aanschaf was keer op keer kon gebruiken.

In 1473 werd zowel in Aalst (nu België) en Utrecht (nu Nederland) het eerste gedateerde boek met losse letters gedrukt.
De eerste Zuid-Nederlandse drukkers, Dirk Martens en Johann van Westfalen produceerden in 1473 het Speculum conversionis peccatorum van Dionysius van Rijkel dat beschouwd wordt als het eerste gedateerde druk van hun pers.
In de Noordelijke Nederlanden verscheen in datzelfde jaar in Utrecht de Historia scholastica super Novum Testamentum van Petrus Comestor met in het colofon de vermelding dat dit boek gedrukt was door de meesters Nicolaes Ketelaer en Gherard van der Leempt in 1473.

In 2023 vieren de twee verenigingen van boekenliefhebbers uit de beide landen, de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen (VABib) en het Nederlands Genootschap van Bibliofielen (NGB) dat 550 jaar geleden de eerste gedateerde gedrukte boeken van de pers kwamen met het opzetten van een YouTubekanaal.
Met een serie vlogs belichten unieke incunabelen, voornamelijk uit privé-collecties. Periodiek worden er nieuwe toegevoegd.

Wil je op de hoogte blijven van deze nieuwe vlogs? Abonneer u dan op het kanaal (en help ons ajb met zoveel mogelijk likes, dank).