VABib lid geworden van de Tiele-Stichting

(persbericht)

Vereniging van Antwerpse Bibliofielen sluit zich aan bij Tiele-Stichting

 

De Vereniging van Antwerpse Bibliofielen (VABib) sluit zich per augustus dit jaar aan bij de Tiele-Stichting. De VABib is hiermee de eerste Vlaamse organisatie die onderdeel wordt van dit samenwerkingsverband voor boekwetenschap. De Tiele-Stichting kijkt uit naar een wederzijds inspirerende samenwerking en versterking van het boekwetenschappelijke netwerk in het Nederlandse taalgebied.

 

Met zowat 200 persoonlijke leden en 100 institutionele aansluitingen is de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen (VABib) de grootste vereniging van boekverzamelaars, -wetenschappers, -uitgevers en -handelaars van België.

Sinds de oprichting in 1877 is het doel van de vereniging kennisoverdracht, het bevorderen van contacten tussen bibliofielen en opleiding over het gedrukte woord en beeld. Ze organiseert fysieke en online lezingen, zowel als bezoeken aan expo’s of bij leden thuis. Via haar website bibliofielen.be informeert ze over evenementen en publicaties.

De VABib is reeds 100 jaar uitgever van De Gulden Passer, een peer-reviewed boekhistorisch tijdschrift met een hoogwetenschappelijk niveau dat internationale bekendheid geniet en aanwezig is in talrijke wetenschappelijke bibliotheken. Daarnaast fungeert het tijdschrift ook als communicatiekanaal voor Vlaamse erfgoedinstellingen die hierin hun nieuwste aanwinsten op het boekhistorische vlak presenteren.

 

De Tiele-Stichting stimuleert al meer dan 65 jaar reflectie op de plaats van boeken en lezen in onze maatschappij, in verleden, heden en toekomst. Ze bevordert de wetenschappelijke studie van het boek met onder meer een fellowshipprogramma, de uitgave van wetenschappelijke studies en het organiseren van congressen en lezingen. De stichting doet dit met steun van aangesloten organisaties uit de boekwetenschap, het boekenvak en de erfgoedsector.

 

EINDE PERSBERICHT

 

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met de coördinator van de Tiele-Stichting, Charlotte van Putten, via [email protected].