Tijdschrift voor boekwetenschap

de gulden passer

Een uitgave van de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen gewijd aan de geschiedenis van het boek. Verschijnt tweemaal per jaar.

Met de steun van de Universitaire Stichting

De Gulden Passer is een internationaal gereputeerd tijdschrift voor boekwetenschap dat twee maal per jaar verschijnt, eind juni en eind december. Alle aspecten die verband houden met de productie, distributie en consumptie van het boek en ander drukwerk, oud en nieuw, komen erin aan bod. Vroeger richtte het tijdschrift zich vooral op de Nederlanden, maar de jongste jaren biedt het ook ruimte aan ander vernieuwend boekwetenschappelijk onderzoek. Als uitgave van de vzw Vereniging van Antwerpse Bibliofielen krijgt het verzamelen van boeken, efemeer drukwerk en gerelateerde objecten bijzondere aandacht.

Elk nummer bevat een aantal wetenschappelijke artikelen die steeds aan dubbel blind peer review worden onderworpen. Daarnaast biedt het tijdschrift plaats aan rubrieken zoals Bibliografische Notities, Bijdragen, Aanwinsten uit Vlaamse Erfgoedbibliotheken, Boekbesprekingen en Signalementen. Ook voor deze rubrieken kan de redactie een beroep doen op externe experts. Voor alle teksten geldt dat de redactie steeds in volle onafhankelijkheid oordeelt over de publicatie ervan.

De Gulden Passer accepteert teksten in het Nederlands, het Engels, het Frans en het Duits. Om de toegankelijkheid van alle teksten te garanderen, worden bij artikelen en langere bijdragen samenvattingen in verschillende talen opgenomen.